Köpa bostad

Köpa

Köpa bostad - steg för steg

Se över vilken prisnivå ni kan köpa för

Ett första steg inför köp av en bostad är att se över sin ekonomi, dvs hur mycket kan ni köpa för? Vid köp av fastighet så tillkommer kostnad för lagfart och pantbrev, vilket ni behöver betala utöver kontantinsatsen.

Behöver ni låna pengar så börja med att söka lånelöfte hos er bank alternativt via vår samarbetspartner och få då en personlig bolånehandläggare, tjänsten är kostnadsfri och inte bindande.

Är det så att pengarna ligger i befintlig bostad så kommer ni behöva ett tillfälligt lån, ett så kallat överbryggnadslån/brygglån, för tiden mellan ni får nycklarna till den nya bostaden och tills ni får betalt för den gamla. Även då är det bra att kontrollera redan innan ni söker en ny bostad att köpa, att banken ställer upp för er, men även att kontakta en mäklare för att värdera befintlig bostad och eventuellt påbörja förberedelserna inför en försäljning, så att ni är redo när drömbostaden dyker upp

Söka bostad

När ni vet hur mycket ni kan köpa för så börja med att leta bostad. De flesta mäklare annonserar ut bostäderna på Hemnet, Booli, Boneo osv men inte samtliga försäljningar, utan en del läggs inte ut alls och säljs direkt genom mäklarens kundregister av olika anledningar. Det är alltid säljaren som bestämmer hur den vill sälja sin bostad, till vem och till vilket pris. Säljaren kanske inte vill visa upp sin bostad på nätet av olika naturliga skäl, varför det är bra att registrera sig i lokala mäklares kundregister.

Gå på visning

Tänk på att det kan krävas föranmälan/kontakt med mäklaren för att få gå på visning och det är vid visningen som ni vanligtvis förväntas att undersöka bostaden på fel och brister. Är ni fortsatt intresserade efter visningen så ta kontakt med mäklaren snarast efteråt och antingen genom telefon/sms/mail. Finansieringen bör då vara klar, exempelvis lånelöfte.

Information om undersökningsplikt - köpare:
Fastighet
Bostadsrätt

Budgivning

Vid flera intressenter så kan budgivning uppstå. Budgivning är inte reglerad i lag utan kan ske på olika sätt där vanligast är s.k. öppen budgivning där spekulanterna får möjlighet att buda över varandra. Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren om det skall vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Säljaren är aldrig juridisk bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna eller helt avbryta den. Säljaren behöver inte sälja till den som har lämnat det högsta budet och är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren får när som helst avbryta en påbörjad försäljning och är inte juridisk bunden av ett löfte att sälja, inte ens om det är skriftligt. Säljaren är först tvungen att sälja när det finns ett köpeavtal där samtliga parter har skrivit under. En spekulant har ingen ovillkorlig rätt att få buda över ett lämnat bud, men ofta ligger det i säljarens intresse och mäklaren måste framföra samtliga bud till säljaren till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av samtliga parter.

Kontraktsskrivning

När du och säljaren kommit överens om priset, tillträdesdag och annat viktigt är det dags att skriva kontrakt. Det är först när båda parter har skrivit under som avtalet är bindande. Inga muntliga eller skriftliga löften gäller varför det är bra att köpare och säljare träffas så snart som möjligt för att skriva kontrakt. Vanligtvis sker kontraktsskrivningen på mäklarens kontor under mäklarens normala arbetstid. Handpenning betalas in inom 1 bankvecka och resterande belopp på tillträdesdagen.

Tillträde

Mäklaren ombesörjer tillträdeshandlingar och sluttransaktionen på vårt kontor där nycklar och slutbetalning sker. Inga kontanter förekommer i dessa möten, utan alla transaktioner ombesörjer bankerna, vilka får instruktioner från mäklaren genom en så kallad likvidavräkning, en redogörelse över transaktionerna som skall göras. Säljaren ska senast samma dag lämna över handlingar över bostaden/fastigheten som kan vara av intresse för köparen och vi rekommenderar att köpare och säljare har innan tillträdet träffats i bostaden för avsyning av städ och genomgång av husets funktioner/gemensamma utrymmen.

Värdera din nuvarande bostad

Vi är erfarna fastighetsmäklare med lång yrkesverkamhet och kan hjälpa dig ett realistiskt bedömt värde av din bostad, med hänsyn till olika faktorer som läge, storlek och skick. Boka din kostnadsfria värdering idag och ta första steget mot att sälja din bostad med tillförsikt!

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan tillsammans med lite fakta om bostadsrätten/villan du önskar få värderad, så återkommer vi till dig.

* Obligatorisk uppgift
mäklare,fastighetsmäklare,mäklare Trollhättan,mäklare Lilla Edet,bostadsrätt till salu, hem till salu, bostäder till salu Trollhättan, lägenhet Trollhättan
Öppna chatten
1
Lisenstedt Fastighetsförmedling
Välkommen till Lisenstedt Fastighetsförmedling!
Vad kan vi hjälpa dig med?
Jag vill boka en värdering
Jag vill sälja
Jag vill köpa
Kontakta mig